De grootste verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren

Vloerverwarming laten leggen?

Wilt u vloerverwarming laten leggen? Wij geven graag antwoord op uw vragen.
Bel ons op 06-42252769 of stuur een mail naar Info@brabantvloerverwarming.nl

Dit artikel bespreekt de diepgaande verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren als verwarmingssysteem voor uw huis. De belangrijkste verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren kunnen worden belicht in de volgende vijf punten:

  1. Warmteverdeling
  2. Comfort en Luchtkwaliteit
  3. Kostenefficiëntie
  4. Esthetiek
  5. Zonering

Centrale verwarming met radiatoren werd geïntroduceerd in de jaren ’30 en wordt sindsdien gebruikt als standaard verwarmingssysteem voor Britse woningen, terwijl het de afgelopen acht decennia min of meer onveranderd is gebleven. Meer recentelijk wordt vloerverwarming gebruikt in Britse huizen als het voorkeursverwarmingssysteem, met ongeëvenaard comfort en luxe.

Hieronder vindt u een vergelijking van deze twee systemen en een uitleg waarom wij van mening zijn dat vloerverwarming de beste oplossing is voor het verwarmen van een huis.

 

Warmteverdeling

De keuze van een verwarmingssysteem bepaalt de manier waarop warmte wordt verdeeld. Vloerverwarming produceert stralingswarmte die u een warm gevoel geeft. De term “stralingsverwarming” wordt gebruikt omdat straling verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van het “thermisch comfort” dat wordt bereikt door deze vorm van verwarming.

Radiatoren werken door de lucht eromheen te verwarmen met behulp van convectie. De lucht verwarmd door een radiator stijgt op naar het plafond en wanneer deze warme lucht afkoelt, valt deze naar beneden om opnieuw te worden verwarmd door de convectie van de radiator. Dit creëert een stroom van warme en koude lucht en onvermijdelijk, warme en koude plekken waar gebieden in de buurt van de radiatoren warmer zijn dan de gebieden elders in de kamer.

Vloerverwarming en radiatoren verdelen warmte op verschillende manieren. Deze illustratie vergelijkt stralingsvloerverwarming en de ongelijke warmteverdeling van een radiator systeem. Omdat sommige gebieden veel langer nodig hebben om op te warmen met radiatoren en andere gebieden oververhit zijn, verminderen warme en koude plekken het gewenste comfortniveau.

 

Efficiëntie en Comfort van een Systeem

De manier waarop warmte wordt verdeeld heeft invloed op de efficiëntie en het comfort van het verwarmingssysteem. Stralingswarmte verwarmt objecten direct en behoudt de natuurlijke luchtvochtigheid in een ruimte, terwijl convectie van warme lucht de luchtvochtigheid juist vermindert, waardoor het verwarmde gebied benauwd kan aanvoelen. Als de hele vloer van de kamer verwarmd wordt, geeft stralingswarmte een zeer gelijkmatige spreiding van warmte, terwijl conventionele verwarming eerst één gebied verwarmt en vervolgens tijd nodig heeft om de vereiste comfortniveaus te bereiken. Het stijgen van de luchttemperatuur door conventionele verwarming kan ongemak en oververhitting veroorzaken, wat op zijn beurt de zuurstofniveaus kan verlagen en uiteindelijk ademhalingsproblemen kan veroorzaken als de lucht te warm is.
Stralingsvloerverwarming levert warmte waar het nodig is en vermindert het risico op oververhitting van het lichaam en is zo dicht mogelijk bij ideale verwarming.

 

Oververhitting is inefficiënt en duur

Radiatoren werden in de jaren ’30 geïntroduceerd als luxe, maar ze hebben de neiging tot oververhitting, waardoor een verwarmingssysteem veel minder efficiënt wordt. Ventilatie is vaak uiteindelijk nodig, zoals het openen van een raam, waardoor de energie verloren gaat naar de omgeving.
De manier waarop radiatoren warmte produceren, creëert warme en koude plekken, wat betekent dat om verder van de radiator warmte te voelen, de kamertemperatuur moet worden verhoogd. Dit zal de radiatoren meer warmte laten produceren en de koude plekken verminderen, maar tegelijkertijd het gebied in de buurt van de radiator nog heter maken. Deze oververhitting betekent dat de kamertemperatuur uiteindelijk te heet zal worden, waardoor er behoefte ontstaat om ramen te openen om frisse lucht binnen te laten, maar tegelijkertijd de warmte te laten ontsnappen, wat energie en geld verspilt. Het verspillen van energie is duur, aangezien oververhitting met slechts 1% de brandstofkosten met 8% kan verhogen (bron: Carbon Trust), wat uw stookkosten echt kan verhogen.

 

Het Decoreren van Je Huis

Vloerverwarming is een droom voor decorateurs, omdat het geen vloeroppervlakte in beslag neemt, aangezien de warmtebron zich in de vloer bevindt. Radiatorsystemen zijn vaak omvangrijk en moeten in de kamer worden geplaatst, wat betekent dat er muurruimte moet worden toegewezen. Dit wordt vooral problematisch in kleine ruimtes zoals badkamers, waar elke centimeter nodig is om optimaal gebruik te maken van de ruimte.
Vloerverwarming beperkt de plaatsing van meubels niet en geeft volledige ontwerpvrijheid in een huis, in tegenstelling tot radiatoren die vaak omvangrijk zijn en veel ruimte innemen.

 

Zonering – Individuele Temperatuurregeling in Elke Kamer

Verwarming is efficiënter wanneer het per zone wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming kamer voor kamer gebruikt, met een thermostaat die elke specifieke zone regelt. Verwarming wordt daarom alleen geleverd aan de kamer wanneer dit nodig is, wat de hoeveelheid benodigde energie vermindert. Conventionele radiator systemen daarentegen hebben de neiging om het hele huis in één keer te verwarmen, op basis van een centrale thermostaat. Dit kan leiden tot oververhitting en onderverhitting, afhankelijk van de locatie van de thermostaat, en is minder efficiënt dan het verwarmen van individuele zones.

 

Kan Vloerverwarming Radiatoren Vervangen?

Het is mogelijk om radiatoren te vervangen door vloerverwarming, en afhankelijk van het warmteverlies kan het zelfs de enige warmtebron in een kamer zijn.

Om te bepalen of vloerverwarming als enige warmtebron kan worden gebruikt, moet u een warmteverliesberekening uitvoeren. Hiermee kunt u bepalen of de warmte-afgifte van vloerverwarming voldoet aan de verwarmingsvereisten van de kamer of het gebied. De maximale warmte-afgifte moet groter zijn dan het maximale warmteverlies om voldoende warmte in de kamer te hebben.

Voor bestaande huizen met centrale verwarming vraagt u zich misschien af of u vloerverwarming moet installeren of uw radiatoren moet behouden of upgraden. Door radiatoren te vervangen door vloerverwarming wordt de luchtkwaliteit in huis verbeterd, omdat convectieverwarming met radiatoren stof en pollen door het huis verplaatst. Vloerverwarmingssystemen stralen warmte uit, wat betekent dat iedereen in een kamer een gelijkmatige verdeling van warmte ontvangt.

Vloerverwaring is een verwarmingsysteem dat uitstekend past in bestaande en nieuwe woningen.

Banner Brabantvloerverwarming mobiel (750 x 250 px)

Dit vindt u wellicht ook interessant….

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over één van onze diensten?

Bij Brabantvloerverwarming helpen wij u graag met het beantwoorden van al uw vragen.

Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

WhatsApp Stel je vraag via Whatsapp