Het zal je niet ontgaan zijn dat de prijzen van gas de afgelopen tijd aanzienlijk zijn gestegen. Door de schaarste in de markt en de uiteindelijk eindige voorraad van gas, is de verwachting dat de prijs van gas de komende jaren verder gaat stijgen. Dit betekent vaak hogere energiekosten. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om op je energiekosten te besparen. In dit artikel gaan we hier dieper op in, zodat je geen onnodige energiekosten hoeft te maken.
Besparen op gas
Hoe kun je nu besparen op gas? Dat is de grote vraag waar we in dit artikel antwoord op willen geven. Er zijn vele bespaarmogelijkheden, waardoor je minder hoge energierekeningen krijgt en toch niet hoeft in te leveren op bijvoorbeeld het verwarmen van je huis.
Hoe bespaar ik gas met vloerverwarming?
Als je wilt weten hoe je gas kunt besparen met vloerverwarming, dan ben je hier aan het juiste adres. De laatste tijd merkten we dat steeds meer van onze klanten vragen hadden over vloerverwarmingen in relatie tot het besparen van energie. Vooral het gasverbruik is hierbij een punt waar veel mensen zich toch wel enigszins zorgen over lijken te maken.
De rekensom lijkt simpel. Hoe lager de temperatuur, des te meer bespaar je op je energiekosten. Woningen die goed zijn geisoleerd, noemen we ook wel energiezuinige woningen. Dit komt omdat er dankzij de goede isolatie gekozen kan worden voor een lage temperatuurverwarming. De temperatuur in het verwarmingssysteem van de woning is hier maximaal 55 graden Celcius. Om met deze lage temperatuur een ruimte aangenaam te verwarmen, is een groot oppervlakte nodig. Doordat radiatoren hier niet aan voldoen, is het installeren van vloerverwarming vaak de meest logische optie.
Besparing vloerverwarming t.o.v. radiatoren
Hoe verhoudt een vloerverwarming zich en opzichte van radiatoren en wat kun je besparen met een vloerverwarming? In tegenstelling tot radiatoren is vloerverwarming een oppervlake verwarmingsysteem. Dit wil zeggen dat de gehele oppervlakte van een gebied verwarmt wordt door de vloerverwarming. Radiatoren verwarmen in eerste insantie enkel rondom de radiator, waardoor er zogenaamde warmtezones ontstaan. Alle zones samen (in combinatie met de luchtcirculatie) zorgen ervoor dat de woning verwarmd wordt. Het grote nadeel van radiatoren is dat de radiator flink warm moet zijn, wil het enigszins een ruimte kunnen verwarmen. In tegenstelling tot vloerverwarming, waarbij een veel lagere temperatuur gebruikt kan worden.
Vloerverwarming werkt efficienter, waardoor het direct ook energiebesparend werkt.
Doordat je vloerverwarming je huis kan verwarmen met een constante lage temperatuur, heb je veel minder energie nodig om een aangename warmte te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld 10 tot 15 procent bespaart op je stookkosten wanneer je dit vergelijkt met radiatoren.
Hoeveel gas bespaart 1 graad verwarming
Om je huis te verwarmen heb je in de meeste huizen gas nodig. Bij een gemiddeld Nederlands gezin, staat de thermostaat in de winter op ongeveer 20 graden Celcius. Dit is volgens vele van ons de meest aangename warmte. Stel je nu eens voor dat je de thermostaat een enkele graad lager instelt dan dat je normaal doet. Hoe voelt het verschil in warmte en wat doet dit met je energiekosten?
De beste tip om energie te besparen
Laten we beginnen met het verschil in warmte. Met deze temperatuur kan 1 graad kouder al best wel een verschil maken. Je lichaam is tenslotte erg goed in staat deze kleine wijziging in de temperatuur te voelen, waardoor je het wellich als minder aangenaam gaat ervaren. Het klinkt misschien als een open deur, maar een trui of een vest kan wonderen doen en is eigenlijk misschien wel de beste tip om energie te besparen. Bovendien is het ook heerlijk om met een lekker dik vest op de bank te zitten en je favoriete serie te kijken. Daar heb je geen verwarming voor nodig!
Bespaar geld door je thermostaat lager te zetten
Wat kun je werkelijk besparen als je de thermostaat van je huis lager zet dan je gewend bent? Volgens de consumentenbond, kun je vooral veel besparen als je niet onnodig verwarmd. Zo hebben zij onderzocht dat je ongeveer 120 euro per jaar kunt besparen op je gasverbruik als je de temperatuur van je thermostaat een graad lager zet. Daarnaast bespaar je een hoop geld als je overdag je verwarming op 15 graden zet wanneer je niet thuis bent en in de avond al voordat je naar bent gaat de verwarming lager zet.
Besparen van energie
Zelf kunnen we weinig doen aan stijgende gasprijzen. Wat we gelukkig wel kunnen doen is rekening houden met andere energiebesparende mogelijkheden, waardoor de stijgende lasten van gas enigszins gecompenseerd kunnen worden. In het kader van “alle kleine beetjes helpen”, geven we je graag tips om naast gas, ook water en licht te besparen. Iedere euro die je bespaart op deze zaken, kunnen ten goede komen aan de rekening voor gas, mocht deze verder gaan stijgen natuurlijk.
Meten is weten
Door je energie verbruik te weten, kom je er ook achter waar je energie naartoe gaat. Je krijgt inzicht in je verbruik en kunt op basis van deze inzichten natuurlijk ook je conclusies trekken. Veel energiemaatschappijen hebben tegenwoordig een slimme meter in combinatie met een app. Deze kan je exact inzicht geven in je persoonlijk verbruik. Zo kun je precies zien waar je eventueel zou kunnen besparen.
Let op het energielabel
Tegenwoordig hebben veel electronische apparaten een energielabel waarop je het gemiddelde verbruik kunt aflezen. Het kan lonen om oude apparaten de deur uit te doen en hiervoor nieuwe (en vooral zuinigere) apparatuur aan te schaffen. Dit vraagt natuurlijk wel om een investering, maar het zorgt ervoor dat je deze langzaamaan terugverdiend door de lagere energiekosten. Hoe hoger de energiekosten per afgenomen eenheid, des te sneller je de aanschaf van je apparaten terugverdiend.
Slim gebruik van apparaten
Door apparaten zo slim mogelijk te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen in de energiekosten. Met zowel het gebruik van de vaatwasser, als de wasmachine, is het slim om met een aantal zaken rekening te houden.
Let bijvoorbeeld op de piek- en daltarieven en laat de machines enkel draaien wanneer het echt nodig is. Dit hoeft natuurlijk niet persé altijd overdag. Vaak hebben de wat nieuwere apparaten een ECO modus. Deze verbruikte minder energie doordat er minder water wordt verbruikt op een lagere temperatuur. Bovendien wordt er ook korter gewassen. Dat betekent besparen!
Deel je vaatwasser zo efficient mogelijk in en was je kleding wanneer het kan met koude temperaturen. Was trouwens ook altijd een volle trommel.
Maak je gebruik van een droger, zet deze dan op standje ‘kastdroog’. Dit kost minder tijd, waardoor je energie bespaart. Wist je trouwens dat een tennisbal in je droger je was sneller droogt? Buiten dat kun je natuurlijk je was ook gewoon aan de waslijn hangen. Het kost iets meer moeite, maar kan een hoop geld besparen.
Het is ook sterk aan te raden na iedere droogbeurt, je filters schoon te maken. Hierdoor kan de droger makkelijker drogen en bespaar je energie.
Voor je koelkast en vriezer kunnen we je aanraden te kiezen voor het kleinste model dat bij je huishouden past. Een groter apparaat betekent vaak ook dat het verbruik in energie hoger is. Met het instellen van de temperatuur kun je ook al snel besparen op energiekosten. Zo kun je de vriezer op -15 graden zetten en je koelkast is voldoende koel tussen de 3 en 4 graden. Een goede tip is trouwens om je koelkast zo vol mogelijk te houden. De koude producten in je koelkast helpen de koelkast namelijk met koelen. Dit betekent dat de koelkast zelf minder hard hoeft te werken om het weer koel te krijgen, nadat je er nieuwe boodschappen in hebt gedaan.
Besparen door je huis te isoleren
Hoe minder energie er uit je huis ontsnapt, hoe minder hard je energieverstrekkers hoeven te werken om het energielevel weer op peil te krijgen. Vooral verlies van warmte door slechte isolatie is op dit gebied een boosdoener. Aan de ene kant ben je flink aan het stoken, terwijl de warmte aan de andere kant te makkelijker wegvloeit. Goed isoleren kan zomaar de oplossing zijn om geld te besparen op energiekosten.
Veel oude woningen beschikken nog over enkel glas. Waar vroeger vooral geadviseerd werd om dubbel glas te installeren, is ook deze energiebesparende manier inmiddels achterhaalt. Wij raden aan te kiezen voor HR+ en HR++ glas. dit is het meest isolerende glas dat je op dit moment in huis kunt hebben.
Isoleren betekent ook regelmatig ventileren. Al dat isoleren is natuurlijk goed, maar het kan ervoor zorgen dat het wat vochtiger in huis is dan strikt noodzakelijk. Vochtige lucht is minder goed te verwarmen, waardoor je verwarming harder z’n best moet doen. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.
heb je geen vloerverwarming, maar radiatoren? Dan kan het helpen om sleuven in je vensterbank te maken. Zo kan de warmte ontsnappen en blijft het niet hangen in je vensterbank. Het is daarnaast ook sterk aan te raden om de muur achter je radiator te voorzien van folie. Dit zorgt ervoor dat de warmte van je radiator niet verloren gaat in de muur, maar juist de kamer efficienter verwarmt.
Iets dat je makkelijk zelf kunt doen is het isoleren van je leidingen. Bij de bouwmarkt koop je al stukken schuimrubber die precies om je verwarmingsbuizen passen. Zo beperk je het verlies van warmte tijdens het transport van warm water door je huis.
Op het gebied van isolatie kunnen we je ook aanraden je eens goed te laten informeren door professionals. Zo kan het isoleren van je dak, je spouwmuur en je vloer al snel zorgen voor een flinke besparing op je energiekosten. Toegegeven, het is een investering waar een langere terugverdientijd op zit, maar als je lang in je woning blijft wonen, verdient het zich vanzelf terug.
Enkele andere bespaartips om energie te besparen
- Vervang je lampen door LED lampen.
- Zet de temperatuur van de verwarming 2 graden lager.
- Douche korter.
- Douche met minder warm water.
- Gebruik een waterbesparende douchekop.
- Pas de temperatuur op je CV ketel aan.
- Zorg ervoor dat de kraan altijd op koud water staat wanneer je geen warm water nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je ketel niet onnodig warm water hoeft te leveren.
- Gebruik een WC knop voor minder waterverbruik.
- Stap over van energieleverancier.
- Kruip lekker met een dekentje op de bank.
- Slaap in een koude slaapkamer.
- Zet geen spullen tegen je radiator, dit neemt namelijk de warmte op, waardoor het minder goed door je woning vespreid kan worden.
- Gebruik minder water bij het koken.